Zima, zima e pa što je, ako je zima nije lav…, ali je pravo vrijeme da se uključi pećnica i kuća ispuni toplinom i čarobnim mirisom. Prošle godine je na današnji dan sniježilo, a za sutra su najavili mogućnost snijega. Za dva tjedna je Božić i sjećanje na snježni Božić proveden u Stockholmu me redovno odvede u maštanje na putovanje na sjever Europe i to zimi. Kad sam to spomenula prijateljici, koja je pet godina živjela u Finskoj, me je blijedo pogledala i rekla; što ćeš tamo u mraku i hladnoći?! Nada da bi mogla vidjeti polarnu svjetlost, auroru boreale, je jedan od motiva da se uputim na takav put. Reykjavik je grad koji sam posjetila ljeti i ovih dana sam vidjela odlične ponude direktnih letova za siječanj i veljaču. Island je zemlja koja mi se jako dojmila zbog posebnih prirodnih ljepota i rekla sam sama sebi da se moram tamo vratiti i doživjeti je u zimskom periodu. I dok tako sanjarim o sljedećem putovanju zaželjela sam se mirisnih kolačića, tipičnih švedskih koje ponekad kupim u Ikea. Tko nije prilikom posjete poznatom salonu namještaja kupio neke švedske prehrambene proizvode? Cimetne rolnice su mi omiljene i ovaj recept koji sam prvi put napravila i odlično je uspio, sam našla na jednom švedskom sajtu.
Sastojci od kojih se dobije 12 rolnica su sljedeći:
- 400 g brašna, tip 1
- 110 g šećera
- 75 g maslaca
- 2,5 dl mlijeka
- 5 g kvasa (sušeni ili svježi, ja sam koristila vrećicu sušenog kvasa za dizana tijesta)
- malo soli
Za premazivanje tijesta su potrebni:
- 1 velika žlica cimeta
- šećer
- maslac po želji
- 1 jaje
Evo procedure, korak po korak:
- Otopite maslac u mlijeku, pazite da ne bude prevruće kada dodajete kvas i brašno. U receptu savjetuju 36 stupnjeva, što je tjelesna temperatura, pa možete zamočiti i prst da provjerite toplinu.
- Postepeno umiješajte brašno sa sušenim kvasom uz neprestano miješanje i istovremeno dodavajte šećer i malo soli.
- Kada su svi sastojci dobro povezani, prebacite smjesu na dasku na kojoj će te još 10 minuta ručno mijesiti tijesto.
- Tijesto treba ostaviti da se diže dok se ne podupla, a koliko vremena će trebati ovisi o vanjskoj temperaturi. Da bi se ubrzalo dizanje tijesta dovoljno je posudu u kojoj je tijesto hermetički zatvoreno s prozirnom folijom (vidite na slici).
- Dignuto tijesto (meni je trebalo oko 2 sata da se podupla) razvaljajte u kvadratni oblik veličine otprilike kao tepsija od pećnice, nekih 50 x 30 cm.
- Premažite tijesto s maslacem i pospite sa šećerom i cimetom.
- Savijte rolnu i izrežite je na 2 prsta debele trake tako da dobijete 12 komada.
- Dobivene komade polegnite horizontalno u tepsiju u kojoj će te ih peći. Između rolnica ostavite malo razmaka jer se tijesto još mora dizati. Zatvorite tepsiju s prozirnom folijom i ostavite barem pola sata, još bolje sat vremena, da se tijesto još digne.
- Prije pečenja u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, premažite rolnice s umućenim jajem.
- Pecite oko 25 minuta.
U trenutku kada sam s divljenjem ugledala lijepe ispečene rolnice sjetila sam se osinjih gnijezda, tako se zove kolač koji sam jako voljela i koji je moja mama super radila. Isti je bio izgled, ali ne i okus. Sjećam se da je mama ispečen kolač zalijevala s vrućim zašećerenim mlijekom i kad je premazivala tijesto s maslacem, šećerom i cimetom, dodavala sjeckane orahe, a ponekad i grožđice. Kako su samo bili ukusni, još topli uz šalicu bijele kave. Tko zna kako je taj recept stigao s dalekog sjevera?
Sljedeći put ću probati preliti vruć kolač sa smjesom dobro umućenog krem sira, na primjer Philadelphia, sa šećerom u prahu i malo mlijeka. Našla sam i tu varijantu na Internetu i mislim da bi se mogao dodatno poboljšati ovaj dobar recept. A da mi ulazak u Novu 2023 bude ljepši odlučila sam kupiti karte za Reykjavik i realizirati u veljači želju koju već dugo vremena imam u mislima.
Leave a Reply
Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.