Iznenadni hladni val u proljeće me potakao da isprobam ovaj recept koji sam još zimus dobila od prijateljice. Jučer mi je hladnoća ušla u kosti, kako se to lijepo kaže, a uz to me je i kiša dobro “osvježila”. Izašla sam s prijateljicama u knjižaru u kojoj je jedna, najmlađa među nama, prezentirala svoju prvu zbirku pjesama. Nakon ugodno provedene večeri i povratak kući je bio ugodan. Monika je došla s autom pa smo se zajedno vratile jer stanujemo vrlo blizu. Sljedeći dan sam osjetila zatezanje u vratu i odmah mi je bilo jasno zašto. Inače uvijek nosim šal, i zimi i ljeti, oko vrata ili u torbi, a prethodnog dana ga nisam imala. Odavno nisam istjerivala vlagu iz kostiju sa zagrijanom soli, a baš to mi je bilo potrebno. Sistem je vrlo jednostavan i efikasan; krupna morska sol se dobro zagrije u mikrovalnoj pećnici ili jednostavno u nekoj teflonskoj padeli. Količina soli treba biti obilna, a može se više puta upotrijebiti. Istrese se na pamučnu krpu i dobro zamota da ne ispada sol. Zgodno je koristiti malu navlaku za jastuk. Oprezno se položi na odabrano mjesto, u mom slučaju je to bio vrat, zbog vrućine.
Nakon što sam završila s tim tretmanom poželjela sam pojesti nešto toplo i okrepljujuće. Nisam imala ni vremena ni volje da dugo kuham i čekam na jelo. Razmišljajući o prethodnoj večeri palo mi je na pamet da još nisam isprobala recept koji mi je dala upravo Monika. Nisam imala u kući sve sastojke, pa sam morala do dućana. Našla sam sve što je potrebno i u roku od pola sata sam imala na stolu tanjur vrele kreme od brokula. Bila je to više juha nego krema jer sam stavila malo previše vode. Uostalom gustoća se može regulirati prema vlastitom ukusu. Meni je odgovarala i malo rjeđa krema jer sam u nju dodala i ostatak basmati riže. Na taj način to mi je postao kompletan topli obrok jednog hladnog svibanjskog dana.
Potrebni sastojci za 4 osobe:
- 800 g očišćene brokule
- pola čaše kokosovog mlijeka
- jedan avokado
- paprika u prahu, slatka ili ljuta po želji
- 1 češanj češnjaka
- peršin
- ulje
- sol
- pola litre vode
Na ulju ispržite zgnječeni češanj i ako imate komadić ljute paprike dodajte i njega ako volite malo pikantno. Na to stavite brokulu, malo prodinstajte i zalijte najprije s kokosovim mlijekom, a zatim s vrućom vodom. Posolite i 5 do 6 minuta nakon što je zakuhalo odvadite par komadića brokule koje ćete na kraju staviti na kremu. Sveukupno kuhanje je oko 15 minuta. Kad je brokula skuhana, treba je izmiksati, s mini pimerom direktno u posudi u kojoj se kuhala ili se izlije sve u mikser. Na kraju se pospe s isjeckanim peršinom i u tanjur kod serviranja doda prethodno izvađena brokula i tanke fete avokada. Malo ljute crvene paprike u prahu daje jelu potrebnu notu boje i okusa. Originalni recept navodi i još jedan sastojak koji ja nisam upotrijebila, orasi makadamija. To su australijski orasi i prilično su masni i ukusni, a ovdje u prvom redu imaju ulogu da daju jelu hrskavost. U kuharskim emisijama to često spominju, uz mekani dio treba imati i tvrdi. Ponekad je to i čisto pretjerivanje.
Zaključak, to jest ocjena kreme od brokule je sljedeća: odličan recept, ako volite brokulu. Kokosovo mlijeko daje egzotičnu notu i jako dobro paše, dok je avokado više dekorativan. Ali kako se kaže i oči trebaju biti zadovoljne jer se najprije jede očima. Osim toga i miris je izuzetno bitan. Neki dan mi prijatelj ribolovac reče da njegova supruga, koja inače jako voli ribu, ne jede riblju juhu zbog mirisa. Nije lako uskladiti sve aspekte. Sljedeći put ću napraviti kremu, a ne juhu, pa će se možda i mom suprugu više svidjeti. Ali pošto on ne voli brokule teško da će mu se mišljenje promijeniti.
Leave a Reply
Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.