U zadnje vrijeme često idem u kino i to uglavnom u jutarnjim satima. Nakon više od godine dana suprug i dalje radi od kuće. Uzrok toj situaciji je opaki virus koji nam je svima promijenio navike. Kao što se virus prilagođava novim uvjetima tako se i ja prilagođavam novoj situaciji. Živimo u malom stanu i suživot je ponekad otežan. Imam osjećaj da živim u njegovom uredu. Ima to i svojih prednosti; provodim više vremena van kuće. Puno puta sam čula od svekra: da je kuća dobra i vuk bi je imao.
Volim putovati, posjetila sam mnogo zemalja a jedna od najdražih mi je Španjolska. I ove godine sam bila tamo, uvijek na novom mjestu i uvijek mi je bilo jako lijepo. Španjolci su neposredan i veseo narod koji zna živjeti. Vino i gitara su njihovi neophodni rekviziti. Filmove od Almodovara ne propuštam i čim izađe novi jedva čekam da ga vidim. Tako sam prije par dana bila u kinu i vidjela Madres Paralelas na originalnom jeziku, naravno španjolskom. Volim taj jezik i kad god je moguće gledam filmove u originalu. Na žalost ne govorim španjolski. Penelope Cruz, glavna glumica, je u jednoj sceni učila drugu protagonisticu kako se pravi tortilja od krumpira. To je vrlo jednostavna priprema sa svega par sastojaka koji se obično uvijek nađu u kući. Odlična je ideja kada se ostane bez ideje; to je često moj slučaj. Odlazak u kino s malo vremena na raspolaganju za spremanje ručka, jer sam bila do podne, mi je riješio taj svakodnevni problem; što danas skuhati?
Potrebni sastojci: 6 jaja, 1/2 kg krumpira, 1 osrednja kapula, sol, ulje za prženje.
Krumpir treba izrezati na tanke ploškice, a zatim na kockice. Da pojasnim tehniku rezanja na pojednostavljen način: krumpir prerežite na 4 djela, uzdužno i poprijeko i držeći sve zajedno u ruci režite na tanke ploškice. Nadam se da je ovo dovoljno jasno, a ako nije snađite se nekako. Noje kritična operacija. Kapulu isti tako narežite na ploške. U većoj posudi, po mogućnosti nekoj na koju se hrana ne lijepi, zagrijte dosta ulja i ubacite najprije krumpir, pa nakon par minuta i kapulu. Probajte vilicom da vidite je li krumpir dovoljno mekan, to jeste pečen. Izvadite sa šupljom žlicom krumpir i kapulu iz ulja i stavite da se dobro ocijede na papir koji upija masnoću. Ostavite da se malo ohladi; ne mora biti sasvim hladno. Za to vrijeme lagano izmiješajte jaja, dodajte soli i smjesu od krumpira i kapule. U zagrijanu posudu po mogućnosti teflonsku, s malo ulja, uspite pripremljenu smjesu. Prvih par minuta pečenja lagano miješajte da se lakše peče, istovremeno s kuhačom podižite rubove gurajući ih prema sredini. Tako ćete oblikovati malo višu smjesu i više je nećete miješati. Kad je tortilja dobro pečena s donje strane treba je preokrenuti. Ta radnja se izvodi uz pomoć tanjura s kojim se poklopi posuda u kojoj se peče. Treba to oprezno izvesti i zatim vratiti na pečenje s druge strane. Konačni rezultat je “torta”, tortilja visine od oko 3 centimetra. Da bi to postigli morate odabrati ne preveliku posudu, recimo oko 24 centimetra u promjeru.
Moram priznati da unatoč svom trudu nisam uspjela to savršeno izvesti. Iznevjerila me stara teflonska tava. Tortilja se je malo na dno i to je otežalo okretanje. Složila sam je u dijelovima, kao puzzle, i servirana nije loše izgledala. Ukus je bio odličan i suprug vrlo zadovoljan. Nije imao primjedbi na nesavršen estetski izgled. Kao i većina muškaraca, jednostavan je; ne treba mu puno za sreću. Dobio je ručak, a uz ručak i pivo i to ga je usrećilo. Lijepo je znati uživati u malim stvarima. Puno lijepih malih stvari čini sreću velikom, to je to. Malo mi za sriću treba, pjevala je Doris Dragović i blago njoj i svim onima koji su takvi.
Leave a Reply
Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.