Svaki kolač od jabuka je dobar, ali ako je venecijanski onda je to nešto posebno zanosno, romantično, magično i naprosto neodoljivo. Miriši na naranče, što je puno prijatnije od mirisa vode u kanalima, topi se u ustima i nestane u trenu. Još da je moguće prebaciti se u Veneciju barem toliko koliko traje kolač. Doživljaj bi bio upotpunjen do krajnje mjere. Evo, sad sam shvatila da naziv grada u imenu kolača ima funkciju da te tamo i odvede. Može to biti i samo u mislima, ali to ne znači da je manje značajno.
Ne znam da li ima više vrsta jabuka ili recepata za kolače s ovim voćem. Sigurna sam da sam isprobala više recepata nego što sam pojela raznih sorti jabuka. Zanimalo me koliko tipova postoji i rezultat mog kratkog pretraživanja je da ih ima jako puno. Navedeni brojevi se toliko međusobno razlikuju da je točno reći samo da ima jako puno vrsta jabuka. A koliko tek ima priča u kojima je ova voćka glavni junak. Mojoj mami se sviđala Snjeguljica pa mi je po njoj i dala ime. Meni se dopada streličarstvo, ali iako sam prilično dobra streličarka, nisam probala gađati jabuku na nečijoj glavi (suprug je jednom prilikom odbio da bude oslonac za jabuku). Legendarni švicarski junak Wilhelm Tell je to uradio, barem je tako opisano, odnosno napisano. Da li se to stvarno dogodilo, tko će ga znati. Prema priči, nakon toga se je Švicarska oslobodila od Habsburške vlasti i postala nezavisna.
Moram naglasiti da sam ovaj recept napravila tri puta i da je rezultat uvijek bio isti, što se ne događa uvijek. Moj suprug je ipak primijetio da se je drugi puta naranča puno manje osjetila. Znate kako je, niti sastojci nisu uvijek isti, a i količina može varirati u odnosu na veličinu voćki koje se koriste. Priprema je u odnosu na druge isprobane kolače od jabuka jednostavna, brza i nešto drukčija.
Potrebni su sljedeći sastojci:
– 140 g glatkog brašna
– 120 g šećera
– 2 jaja
– 100 g maslaca
– 1 vrećica praška za pecivo
– prstohvat soli
– 4 do 5 jabuka
– sok od pola limuna i od pola naranče
– strugana korica od naranče
Najprije treba pripremiti jabuke. Oprati ih, oguliti i narezati na sljedeći način: 3 jabuke na kockice i to nešto veće, a jednu jabuku na tanke listiće. Preliti ih s iscijeđenim sokom od limuna i naranče a zatim dodati malo nastrugane korice od naranče, a može i limuna ako vam je po ukusu. Maslac otopite na pari tako da stavite posudu s maslacem iznad posude u kojoj se kuha voda. Prosijte brašno zajedno s praškom za pecivo.
S mikserom dobro umutite cijela jaja sa šećerom. Trebaju postati svjetla i pjenasta. Neprestano miješajući dodajte tekući maslac, tako da po malo curi kao kad se pravi majoneza. Zatim umiješajte brašno i malo soli, i kad je smjesa dobro povezana, glatka i bez grudica, isključite mikser jer vam više neće trebati. Samo jabuke izrezane na kockice pomiješajte s pripremljenom smjesom i pri tom koristite običnu drvenu kuhaču. I sok u kojem su se močile ide u smjesu, a kriške jabuke lijepo posložite po površini. Na slici se vidi kako se to može uraditi i kako se to obično posloži po kolaču.
Ne znači da ne možete smisliti i nešto drugo kao način dekoracije: dajte oduška vašoj kreativnosti. Po površini pospite malo šećera i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Idealan promjer kalupa je 24 cm. Kao što je uobičajeno, prethodno ga treba namazati s maslacem i posuti brašnom. Vrijeme pečenja je od 35 do 40 minuta.
Moj suprug ima vrlo osjetljiv i istančan okus, pa se prilično pouzdajem u njegov sud. Kaže da mu je ovo najbolji kolač od jabuka, nakon onoga koji sam samo dva puta napravila po jednom japanskom receptu koji sam dobila od jedne prijateljice, Japanke. Rekao je to nakon što je pojeo gotovo pola kolača. Zatim si je usuo pola čaše bijelog vina i vratio se za svoj radni stol, gdje je bila otvorena Forex aplikacija, njegova omiljena zabava u slobodno vrijeme; naravno, nakon uživanja u mojim slasticama.
Leave a Reply
Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.