Kolači od jabuka su za mene zakon i kad god nađem neki novi recept u kojem ima jabuka moram da ga isprobam. Znam da neću nikad naći ništa bolje od klasične štrudle koju pravi moja mama. Ja to ni ne tražim, samo volim da se zabavljam s kuhanjem. Nisam kao moj tata koji mi stalno ponavlja da kad je nešto dobro ne treba ništa mijenjati. Treba, jer samo se tako može nešto poboljšati. I kad je nešto dobro može biti još i bolje. Naravno da može biti i gore, ali kad je samo jelo u pitanju nije to tako veliki problem.
Ime ovog kolača me je podsjetilo na jednu staru reklamu u kojoj je slogan bio: nije vino, nije voda, to je Traubisoda. I ovo što ću vam sad opisati nije puding, a nije ni torta od jabuka jer u njoj ima više sira nego jabuka. Da vas vise ne držim dalje u neizvjesnosti, evo popis sastojaka:
500 g svježeg kravljeg sira ili skute
2 jaja
100 g smeđeg šećera
100 g škrobnog brašna
1 dl mlijeka
8 g praška za pecivo
2 jabuke
prstohvat soli
nastrugana korica od jednog neprskanog limuna
1 – U dubljoj posudi izradite mikserom sir s jajima, šećerom i koricom od limuna. Smjesa mora postati pjenasta i mekana. Savjetujem vam da sir protisnete kroz sito kako bi na taj način izbjegli da vam ostanu grudice prilikom miksanja.
2 – Dodajte mlijeko sobne temperature i nastavite miješati.
3 – Zatim umiješajte škrobno brašno, sol i prašak za pecivo. Treba da se sve dobro poveže.
4 – Ulijte smjesu u namašćen i pobrašnjen kalup za tortu promjera 22 – 24 cm.
5 – Jabuke. koje ste prethodno ogulili i izrezali na tanke kriške, rasporediti po površini tako da ih ubodete u tijesto. Nastojte da to bude lijepo izvedeno. Ja sam u krug nabadala jabuke i sredinu ispunila s viškom kriški. Po površini pospite malo smeđeg šećera, po mogućnosti šećer koji je aromatičan i daje okus i miris kolaču. Stavite kalup za tortu u zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva i pecite oko 40 minuta, odnosno dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju.
6 – Ispečen kolač pospite sa šećerom u prahu, sačekajte da se malo prohladi i uživajte u jelu.
Meni se jako svidio dok je još bio topal i to je bio jedan od rijetkih momenata da sam ručala tortu. Činila mi se prilično dijetalna i pošto sam u tom periodu bila na nekoj vrsti dijete i zaželjela se nečeg slatkog… Moglo bi se reći da sam preskočila ručak i pojela samo desert. Ponekad je sve stvar perspektive i onoga što želimo vidjeti. Morat ću napraviti moju osobnu rang listu kolača od jabuka. Štrudla i pita od jabuka su na prvoj i drugoj poziciji, tu nema nikakve dileme.
U ovom trenutku dok pišem i razmišljam o jelima, odnosno slatkišima od jabuka sjetila sam se tufahije koju sam jela u Sarajevu na Baš čaršiji. To je bilo nešto jako fino i bio je moj doručak u jednoj vrlo pitoresknoj slastičarni. Naravno uz to sam pila i pravu tursku kafu serviranu u filđanu. Nisam nikad pravila tufahije i to bi mi mogao biti sljedeći zadatak. Samo da nađem prave jabuke, one koje mirišu na jabuke, okušat ću se i u tom receptu.
Leave a Reply
Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.