Kao i obično, po prvi put sam napravila ovu tortu jer smatram da svaka posebna prilika zaslužuje i posebnu tortu, tortu novog okusa po kojem će ostati zapamćen rođendan. Neke torte nisam nikad ponovila, samo jednom sam napravila Esterhazy tortu i sjećanje na nju je lijepa uspomena. Naravno, u pitanju je bio jedan rođendan. Pri izboru recepta za plazma tortu koje sam tražila na Internetu odlučujući faktor je bio opis u kojem je rečeno da se jako sviđa djeci. Moje dijete je odraslo, ali je za mene dijete kojem sam željela napraviti specijalnu tortu. Na kraju me je jako usrećilo oduševljenje mog velikog djeteta i to je potvrdilo da sam napravila dobar izbor.
Iznenadila me je i prijateljica koju sam pozvala na kavu i tortu. Prvi put sam vidjela da je Anđela pojela cijelu fetu. Obično traži da joj odrežem mali komadić, samo da proba. Uobičajeni izgovor je da mora paziti na kolesterol, ali ja mislim da su više u pitanju kalorije. Ona želi zadržati svoju dobru liniju i ne prepušta se lako užitcima vezanim za jelo i piće. Ona je moja suprotnost i zato se vrlo dobro slažemo, iako moram priznati da je put do toga (dobrog slaganja) bio prilično naporan. Nije bilo lako otkriti i cijeniti osobine koje ne poznaješ, ali se može puno naučiti. Mojoj učiteljici yoge je njen učitelj rekao da kad sretne nekog nepodnošljivog tipa, da se uda za njega jer će tako naučiti nešto novo. Ne znam kakvo je bilo njeno iskustvo, ali moje, vezano uz prijateljstvo, potvrđuje tu teoriju.
Recept je malo duži, pa je bolje da ga počnem pisati jer bi neki čitaoci mogli i odustati od daljnjeg čitanja. Za koru je potrebno: 4 bjelanjka, 100 g šećera, 30 ml vode, 60 g mljevenih oraha, 50 g brašna i 10 g praška za pecivo. Izmiksati bjelanjke sa šećerom dodajući vodu prilikom miksanja. Zatim dodati brašno, orahe i prašak za perivo, pa usuti u pleh za tortu promjera 24 cm. Peći 15 do 20 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.
Krema se može skuhati dok se tijesto peče. Sastojci su sljedeći: 4 žumanjka, 1 l mlijeka, 120 g pudinga od vanilije, 10 žlica šećera, 250 g maslaca ili margarina, 150 g šećera u prahu, 200 g čokolade za kuhanje i 200 g plazma keksa.
Dobro izmiješati žumanjke sa šećerom i dodati puding i čašu mlijeka koju smo uzeli od 1 litre i ostatak zakuhali. U to mlijeko, provrelo, umiješamo smjesu s pudingom i kuhamo par minuta dok se dobro ne zgusne. Odmah pola skuhanog pudinga prelijemo preko 200 g izlomljene čokolade i dobro promiješamo da se čokolada otopi. Ostavimo da se ohlade obadvije kreme. Povremeno ih treba promiješati da se ne stvori korica prilikom hlađenja. Zatim izmiksamo maslac sa šećerom u prahu dok ne dobijemo pjenastu smjesu. Podijelimo je na dva djela, od kojih jedan dio umiješamo u kremu od vanilije, a drugi u čokoladnu kremu. U kremu od vanilije dodamo 200 g mljevenih plazma keksa.
Prije nego krenemo na slaganje torte, odnosno nanošenje krema, potrebno je pripremiti glazuru od čokolade: 100 g čokolade za kuhanje otopiti na pari s 3 žlice mlijeka. S ovom glazurom nećemo završiti tortu kao što je uobičajeno nego ćemo je nanijeti na ispečenu podlogu od oraha. Kada se čokolada malo stegne možemo početi s konstrukcijom torte i nastaviti nanošenjem cijele količine vanilij krema s plazmom, pa čokoladne kreme i za kraj tučeno slatko vrhnje. Dekoracija po želji i ovisno o prilici za koju je rađena.
Priznajem da ovaj put nisam iskazala svoju uobičajenu kreativnost prilikom ukrašavanja. Mogla sam ja to i malo interesantnije uraditi, ali torta je već sama po sebi prilično značajna da joj i nije potrebno dodatno uljepšavanje. Upotrijebila sam riječ značajna jer sadrži u sebi i to da je estetski lijepa, odličnog okusa i puna dobrih želja za rođendan mog velikog djeteta.
Leave a Reply
Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.