Punjeni cvjetovi tikvice

A uz to i prženi, su prava poslastica. Čak i za one koji ne vole tikvice ovo je izvrstan način da zavole jedan njihov dio. Forma cvijeta je takva da omogućava da se u njega stave razni nadjevi, a jedan od vrlo jednostavnih i jako ukusnih je mocarela i slani inćuni. Mom suprugu koji ne voli tikvice ni slane inćune ovo se svidjelo. Ni malo neobično jer se ne osjeti nikakav jak okus, a hrskavost  izvana u kombinaciji s mekoćom iznutra je vrlo prijatna. Jelo je lagano unatoč prženju i izvanredan je početak svakog obroka, a može biti i samostalni mini obrok.

Za 4 osobe potrebno je 20 cvjetova tikvice, 7 fileta slanih inćuna  i 250 g mocarele.

Najprije pažljivo operite cvjetove pazeći da se ne oštete i ostavite ih da se posuše na kuhinjskoj krpi. Izrežite mocarelu na kockice i inćune na komadiće, jedan filet na tri djela.

Što se samog prženja tiče, postoji više načina pripreme tijesta: s kvasom, bez kvasa, s pivom, s mineralnom vodom, s jajem ili bez jaja. Sve sam isprobala i najbolji rezultat postigla s japanskim načinom; zove se tempura.

Tijesto:
– 200 ml hladne mineralne vode
– 100 g    brašna, rižinog ili 00
– 1 žumanjak

Vrlo je važno da voda bude jako hladna. Stavite u posudu brašno i žumanjak i pomalo miješajući dodajte vodu. Odložite u hladnjak dok pripremite cvjetove za prženje.

Oprezno otvorite cvijet i stavite unutra kockice mocarele i komadić inćuna. Zatvorite cvijet na način kako se zamotavaju bomboni; tako nadjev neće iscuriti prilikom prženja. Umočite cvjetove u tijesto i stavljajte u dobro zagrijano ulje; ono od kikirikija je najbolje za prženje. U svakoj turi pržite 5 do 6 cvjetova; ne smiju biti zbijeni u posudi i dodirivati se. Kada dobiju lijepu boju izvadite ih na papir za upijanje suvišne masnoće i poslužite ih dok su još vrući. Oprezno jedite jer vruć sir može biti neugodno iskustvo.

Na isti način možete pripremiti razno povrće i ribu: sirove tikvice i mrkve izrezane na štapiće, cijele šampinjone, kozice, a isto tako i lignje na kolutiće. Tako pripremljena jela su čuvena japanska tempura. Itadakimasu! To na japanski znači "dobar tek".

Dodatak supruga od kuharice
– Draga, recept je u redu ali je prekratak. Ima manje od 400 riječi a to se jednom gospodinu neće jako svidjeti.
– Najdraži, jesu li ti bili dobri punjeni cvjetovi?
– Da dobri, odlični!
– I još bi htio barem 700 riječi? Ne čini ti se da ponekada imaš pretjerane zahtjeve? Ja sam se jutros digla u 9 i pol, popila kavu i otišla na streljalište da odapnem koju strijelu. Zatim sam na povratku svratila u dućan da kupim što mi treba. Cvjetova i brašna od riže nije bilo pa sam morala otići u drugu prodavaonicu. Tamo su imali rižino brašno, ali cvjetovima ni traga. Prodavačica mi je objasnila da su malo van sezone i da ih nije uvijek lako naći. Na sreću preporučila mi je mjesto gdje sam ih na kraju uspjela kupiti. Zatim sam se vratila doma i počela sa spremanjem. Ovako opisano sve izgleda vrlo brzo, ali je posao dosta pipkav. Treba ih puniti vrlo pažljivo da se ne raspadnu. I tako smo na kraju ručali u 2 i pol. Onda pranje suđa i pola sata zasluženog odmora. Pitao si me da ti napišem recept, ali sam ti rekla da nemam inspiracije. Ti si inzistirao da sklepam bilo što i ovo ti je rezultat. Ako ti nedostaje teksta, tipkovnicu u ruke pa dodaj.
– Ali ja o ovom jelu ne znam ništa. Što bih mogao dodati?
– Evo, imam ideju! Možeš prenijeti ovu našu diskusiju. Po meni smo si rekli 300 riječi i s tim bi dostigao tvoj željeni cilj.
– Ideja nije loša. Postupit ću po tvom savjetu.
– Da mi se zahvališ za recept i za ideju oko proširenja teksta, mogao bi večeras poslije večere ti oprati suđe.
– Ali ljubavi, ma imamo stroj za suđe.
– Jeste ali i njega treba napuniti. Kako ti ne želiš naučiti kako se to radi, možeš oprati na tradicionalni način, kako ti tvrdiš da je najbolje.
– U redu, ti si pobijedila. Mogu li onda večeras gledati utakmicu?
– Hm, daj da malo razmislim… Može ako ćemo poslije utakmice pogledati jednu epizodu serije koju pratimo.
– Dogovoreno (pusa)!

Leave a Reply