Prošlo je skoro već deset godina od kako je moja prijateljica Ana Paula otišla živjeti u Brazil. Ona je brazilka i povratak u rodnu zemlju nije bio njen izbor nego njenog supruga talijana. Malo neobična priča za one koji ne poznaju supruga, ali ovdje njemu nema mjesta. Bitan je samo u toliko što me je lišio društva vrlo drage osobe.
U Paulinoj kuhinji je uvijek lijepo mirisalo, a najčešće je to bio sladak miris tek ispečenog kolača. Njene poslijepodnevne užine su bile nezaboravne; trenutci potpune relaksacije, topline i radosti. Brojna familija, dvoje male djece i jedno veće, je bila okvir te idile u kojoj malo osoba koje poznajem zadržava staloženost. Karakteristika južnoameričkih naroda je baš ta "lakoća", u smislu "lako ćemo" što ih čini izuzetno ugodnim društvom. Kad god sam imala potrebu da se malo rasteretim znala sam gdje trebam otići. Svaki put sam se divila Pauli, njenom beskrajnom strpljenju, vedrini i njenom kuharskom umijeću.
Nakon toliko godina po prvi put sam prije par dana isprobala recept koji mi je dala. Sjećanje na topla peciva s mirisom vlasca koje sam jela u njenoj kuhinji ostaće draga uspomena. Sigurno ću ih još koji put napraviti, a ovdje ga zapisujem da se ne zaboravi. Netko je rekao: ono što nije zapisano kao da nije ni postojalo.
Sastojci:
– 1 kg brašna tip 00
– 50 g svježeg kvasa
– 3 jaja
– 3 žlice rastopljenog maslaca
– šalica mlakog mlijeka
– 3 kuhana krumpira u kori, srednje veličine
– 5 malih kavenih žličica soli
– 1 šalica šećera, šalica od čaja
– aromatične trave: svežanj vlasca sitno sjeckanog, peršina, origana
– 1 mala glavica luka sitno sjeckana
Rastopite kvas u mlijeku s malo šećera. Propasirajte kuhani krumpir i kad se ohladi dodajte mu jaja, maslac, aromatične trave i sjeckani luk. Zamjesite tjesto od brašna, mlijeka s kvasom, soli, šećerom i umješajte u njega pripremljenu smjesu od krumpira. Dodajte mlake vode po potrebi, dobro sve izmješajte i ostaviti da se diže na toplom mjestu najmanje sat vremena. Volumen tjesta se mora udvostručiti.
Kad je završena faza prvog dizanja tjesta, treba ga premjesiti i praviti kuglice veličine marelice, ako želite mala peciva. Složite ih na lim od pećnice na koji ste stavili masni papir i ostavite razmak između tjesta. Pokrijte ih krpom i ostavite sat vremena da se diže. Prije stavljanja u pećnicu premažite svako pecivo sa žumanjkom.
Pećnica mora biti dobro zagrijana, na 200 kao i za pečenje kruha. Dužina pečenja ovisi o veličini peciva. S obzirom na količinu navedenih sastojaka i količina peciva je prilično velika. Ja sam ih pekla u tri ture. Jedan dio sam zaledila i dva malo veća peciva koristila za hamburger od lososa; izvanredna kombinacija i brza priprema.
Hamburger od lososa
Za kraj evo i specijalni dodatak:
Potrebno je 600 g svježeg lososa isječenog na male kockice, 1 glavica luka sitno isječenog, 1 jaje, 1 žlica senfa, onog u kojem su zrnca senfa, sol, papar i mrvice od kruha. Sve dobro zamjesiti, oblikovati hamurgere željene veličine i ispeći ih u vrućem ulju.
Leave a Reply
Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.