Saher torta, na njemačkom jeziku Sachertorte, je sigurno jedna od najpoznatijih čokoladnih torti na svijetu. Mladi austrijski slastičar Franz Sacher je sa samo 16 godina stvorio tu kraljicu torti. Orginalni recept se čuva u Beču i samo vlasnik tog recepta pravi orginal Saher tortu. Probala sam mnogo varianti, pročitala svakakve savjete i gotovo odustala od pokušaja da dođem do prave Saher torte. I kao sto to obično u životu biva, upoznaš osobu koja ti se sviđa i ona ti da ono što tražiš. Annalisa je moja prijateljica iz streličarskog kluba i njena mama je austrijanka. Prvi put kad sam probala njenu roladu sa marmeladom bilo mi je jasno da zna praviti kolače. Rekla je da je to recept njene mame. Iako nisam probala njenu Saher tortu, znala sam da je to pravi recept. Orginalni recept? Naravno. Teško mi je opisati osjećaj koji mi je izazvao zalogaj te predivne torte. Sjetila sam se talijanskog izraza, “riconciliarsi con il mondo”, pomiriti se sa svjetom, uskladiti sa okolinom, ili kako bi mi to rekli “sjelo mi je na dušu”.
Sastojci za kalup od 24 cm
Tijesto:
– 220 g tamne čokolade odlične kvalitete
– 150 g maslaca
– 220 g šećera u prahu
– 120 g brašna
– 6 jaja
– 1 vanilij šećer
– prstohvat soli
Najprije pripremite kalup za tortu, namažite ga i stavite na dno masni papir za pečenje. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Otopite na pari čokoladu. Otopite maslac ili ga možete koristi i direktno ako je bio na sobnoj temperaturi. Pomješajte ga sa otopljenom čokoladom. Ostavite da se smlači i dodajte jedno po jedno žumanjce. Izradite bjelanjke i kad se počne stvarati snijeg, dodavajte postepeno šećer u prahu s vanilijom. Nastavite dok ne postane čvrst snijeg. Lagano umiješajte u prethodno pripremljenu smjesu od čokolade bjelanjke i prosijano brašno. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
Izlijte smjesu u kalup za tortu i stavite u zagrijanu pećnicu na 180 C (tradizionalni način) i pecite oko 45 minuta, odnosno dok nije pečena. Probajte sa čačkalicom, ubodite centar torte i ako je suha znači da je pečena.
Čim je izvadite, ostavite je da se prohladi 5 minuta u kalupu, a nakon toga je izvadite iz kalupa i ostavite da se do kraja ohladi na rešetci od pećnice.
Ohlađenu tortu prerežite na pola: namažite 200 g marmelade i pokrijte sa drugom polovicom.
Cjelu površinu torte premažite sa mermeladom. Ako je marmelada jako gusta, zagrijte je do vrenja i dodajte malo vode. Procjedite je i zatim premažite sa svih strana. Ostavite na rešetci da se suši, barem pola sata.
Glazura i punjenje:
– 200 g tamne čokolade
– 200 g šećera
– 200 ml vode
– 10 g maslaca
– 320 g marmelade od marelica (kiselkaste)
Otopite šećer u vodi i stavite ga na vatru da prokuha 2-3 minute pazeći da temperatura ne pređe 106 stupnjeva. Kad se smjesa počne lagano razvlačiti, znači da je gotova i da se može pomješati sa čokoladom isječenom na male komadiće ili otopljenom. Dobro sve izmješajte i odmah izlijte na tortu koja se nalazi na rešetci. Uz pomoć zagrijanog noža razvucite glazuru. Nemojte previše koristiti nož jer će se glazura sama rasporediti po površini a višak će se ocjediti u pleh koji ste stavili ispod rešetke.
Ostavite da se stvrdne glazura i odmori torta, najmanje dva sata. Glazura neće biti sjajna, bit će matirana i hrskava. Prilikom rezanja na nožu neće ostati trag čokolade. Sve te pojedinosti sam naučila jer sam prvi put napravila grešku. To je bio i razlog što na mojoj torti ne piše Sacher, nije bila savršena. Ukrasila sam je sa šlagom koji odlično paše uz ovu tortu i inače se servira se uz nju. Slijedeći put će biti savršena i svakako ću dodati slike. Skoro sam zaboravila recept za “potpis”! Otopite tamnu čokoladu, stavite je u tuljak od masnog papira i napišite “Sacher”. Guten Appetit!
Leave a Reply
Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.