Pasta sa maslinovim uljem i parmezanom

Tko od vas ne voli pastu? Tako sam i mislila. Vecina ljudi vole pastu. Meni je jedna od zadnjih jela koju uglavnom pozelim jesti. Veci dio svoga zivota zivim u Italiji, prema tome, stvar je vrlo ironicna. Svi znate da je to zemlja pastara. A i picu bas ne volim. Stvarno mislite da sam promasila drzavu? Moze biti. Ali, priznajem da, kada je rijec o kuhinji i kuhanju talijani su broj jedan. Da samo vidite koliko vremena i energije trose na jela. Jedno vrijeme sam i ja bila takva, citala sam razne recepte, gledala razne video recepte, da kulinarske emisije i ne spominjem. Probavala sam mijesiti kruh, picu (kazu da mi to ne ide), razne vrste tjestenine, jela sam sa velikim uzivanjem sve dok nisam shvatila da sam dobila par kila vise nego sto sam trebala pa sam zavrsila na dijeti.

Zna se, sto se manje jede, to se manje osjeca i glad. Tako sam otprilike dvije godine na idealnoj tijelesnoj tezini, kuham vrlo malo, sto ne znaci da ne jedem zdravo. Probala sam razni niz recepata koji su smatrani klasicnim, ali s obzirom da je sadasnji trend moderno kuhanje, otkrila sam, sa zadovoljstvom, jedan potpuno novi svijet gdje je rezultat vrlo brz ali zato ne i manje ukusan. Danas cu sa vama podijeliti jedno vrlo siromasno jelo: pasta sa maslinovim uljem i parmezanom. Uglavnom se to tako radi da se skuha pasta pa se zaulji i na kraju pospe parmezanom. Naucit cu vas jednu verziju koja sadrzi iste sastojke ali, rezultat je potpuno drugaciji. Jeste znatizeljni? Dodjite sa mnom u kuhinju.

Za pocetak, uzmite padelu u kojoj cete kuhati pastu, napunite je vodom i sa poklopcem stavite na vatru. U medjuvremenu uzmite jednu siroku tavu (bitno je da se ne lijepi), stavite malo maslinovog ulja. Kod ovog recepta je vrlo tesko govoriti o kolicinama, morate ici na oko. Ja uglavnom stavljam manje ulja nego sto bi trebala. Ne zelim riskirati da mi bude masno. Znaci, dok se voda grije, stavite i ulje da se grije. Kada vam voda zakuha stavite krupnu sol (probajte) i stavite spagete da se kuhaju. Ako vam na kutiji pise da se kuhaju deset minuta, racunajte na kuhanje u vodi od sedam ili osam minuta i, pocnite mijeriti vrijeme od trenutka kada vam sva pasta bude u vodi. Dok se pasta kuha, ulje vam se zagrijalo. Na jacu vatru dodajte vodu od paste u ulje (jedna manja kutlaca ce biti u redu) i pocnite tresti tavu, energicno i gore, dole ili lijevo pa desno. Ulje i voda se moraju spojiti i stvoriti neku vrstu kreme. Kada nedostaje par minuta do kraja kuhanja paste, ocijedite i dodajte je u kremu koju ste upravo napravili, promijesajte i zalijte vodom od paste. Kao da kuhate rizot. Svako toliko protresite tavu, sve dok pasta ne bude gotova. Najbolje je da probate prije nego sto ugasite. Kada ugasite dodajte puno parmezana i mijesajte. Ako vidite da vam je previse suho, ne brinite, dodajte jos malo vode od paste i ponovo promijesajte. Ukratko, za ovaj recept potrebno vam je:

– spageti

– krupna sol

– maslinovo ulje

– parmezan

Moglo bi se reci da je ovaj recept u skladu s kriznim vremenima: uz minimalni trosak i brzu pripremu, posluziti cete doista odlicno i nesvakidasnje jelo. Dobar tek vam zelim.

Leave a Reply