Plum cake s bijelom cokoladom

Neznam kako se vama cini ovo ljeto, ali ja, unatoc tome sto smo na kraju, imam osjecaj da ljeto tek treba stici. Prava je jesen i to ne od onih lijepih, nego svjezih, kisnih i prema tome vlaznih. Zadnjih mjeseci moj jedini osjecaj ljeta je vezan uz mjesec lipanj kada sam bila u Beogradu. Bilo je ugodno, iako s malo previse vlage, a s obzirom da smo svi mi uvijek u nekom pogledu proturjecni  sa samim sobom, a isto tako i sa zivotom, desilo se slijedece: petak poslije podne, vrlo vruce, svjetsko prvenstvo u nogometu, igra Hrvatska i ja odlucim da gledam utakmicu. Ne zato sto me nesto posebno zanima nogomet, nego onako iz nacionalnog razloga, kojeg ni nemam nesto narocito.

Dakle, iako sam uvijek voljela kuhati, ima vec godinu dana da sam izgubila interes, kako za lonce tako i za supermerkate. Najcesce jedem kod mame i posto sam vec tamo otvorim frizider i stavim u vrecicu ono sto mi treba, mogli bi to nazvati nekom vrstom alternativne kupovine. U Beogradu se promjenila situacija. Bio je lijep osjecaj naci se u nepoznatoj sredini, nekoj vrsti zamisljenog novog pocetka i tako sam pocela pricati sa svim trgovcima u zoni. Ubrzo sam otkrila mjesta sa najboljim prehrambenim proizvodima.

Vratimo se na  petak poslijepodne, kada sam odlucila da spremim jedno vegeterijansko jelo koje nisam nikad prije spremala. Nisam bila odusevljena sto to moram da radim, ali nisam mogla ni svaki dan da se hranim na ulicnim kioscima; dosta s tim pljeskavicama. Tako sam pripremila sve sto treba i ukljucila pecnicu. Uzmite u obzir da je vanjska temperatura bila oko 37 stupnjeva a o osjecaju vrucina i vlaznosti bolje je bilo ni ne razmisljati. Dodatni problem; kako nisam nikad imala klima uredjaj, neprestano sam ga palila i gasila nikako ne uspjevajuci namjestiti odgovarajucu temperaturu. Na kraju sam sjela u fotelju i jela, gledala utakmicu sa smanjenim tonom: kakvog smisla ima slusati prijenos kad nista ne razumijes? Ne mislim na jezik, nego na ono sto se dogadja na terenu. Izabrala sam laganu muziku atmosfere kao pratnju, super kombinacija!

Mislim da je to bio zadnji dan kad mi je bilo vruce. Sad smo na kraju ovog cudnog kolovoza i moram priznati da sam vec obukla potkosulju i da spavam s vunenom dekom. Moja zelja za kuhanjem nije u medjuvremenu postala veca, ali moja zelja za toplinom jeste. Odlucila sam upaliti pecnicu, ugrijati se i spremiti nesto dobro za jelo. Dajuci prednost slatkome u odnosu na slano, naravno da sam izabrala nesto slatko. Zanima li vas recept? Slijedite me u kuhanju.

Za pripremu ovog kolaca potrebni su vam slijedeci sastojci:
– 300 gr brasna
– 100 gr secera
– 50 gr meda
– 3 jaja
– 150 gr maslaca
– 200 gr jogurta od limuna
– 200 gr bjele cokolade
– 1 vrecica praska za pecivo
– 1 vrecica vanilij secera

U jednoj posudi dobro izmiksajte jaja sa secerom i medom, dok ne dobijete gustu, pjenastu kremu. Zatim umjesajte rastopljeni maslac i jogurt. Na kraju prosijte brasno i dodajte ga u smjesu zajedno s praskom za pecivo i vanilij secerom. Posebno izrezite nozem bijelu cokoladu i sve zajedno dobro promjesajte sa drvenom zlicom. Kalup za tortu oblozite s papirom za pecenje i uspite pripremljenu smjesu. U dobro zagrijanoj pecnicu, na 180 stupnjeva pecite 25 minuta. Zadnjih 5 minuta pojacajte malo temperature kako bi povrsina kolaca dobila lijepu boju. U svakom slucaju prije nego izvadite kolac, provjerite  stupanj pecenja sa cackalicom ubodenom u sredinu. Ako je cista, znaci da je dobro ispecena. I kako bi Dalmatinic rekli, neka vam je u slast.

Leave a Reply