Prije par dana je pao snijeg a jos nismo stupili u zimu. Sjedila sam u toplom dnevnom boravku i citala pripovijetke Ive Andrica. Pogled mi je svako toliko prelazio s knjige na pejzaz koji se pocinjao bijeliti, kao iz neke bajke. U meni se probudila zelja za necim slatkim, sto ce popratiti ovaj zimski dan i ugodjaj koji se stvorio. Za necim tradicijonalnim, sto budi sjecanja. U nozdrvama sam osjetila miris meda i cimeta. Evo rjesenja: pita od meda, slatkis koji je radila baka od mog supruga a ciji sam recept dobila od njegove mame, moje svekrve. Sacuvati obicaje, pogotovo one kulinarske je vazno i drzi zajedno obitelj i ljude, vise od bilo cega drugog.
Knjga je u trenutku odlozena na stol, papuce su na nogama i pravac kuhinja. Otvaranje kredence i frizidera. Svi sastojci su na broju:
600 g brasna
200 g secera
100 g masti (ili maslaca)
2 jaja
2 zlice meda
2 zlicice sode bikarbone
1 zlicica cimeta
5 zlica hladne vode
Jednostavni i jeftini sastojci, kako se prilici danasnjim vremenima. I sam postupak izrade je izuzetno jednostavan. Sve sastojke treba umjesiti i tijesto podijeliti na 3 dijela. Razvuci tijesto na velicinu kalupa pecnice (otprilike 28 x 38 cm) i peci ga na okrenutoj tepsiji (tako se lakse vadi) u pecnici zagrijanoj na 175 stupnjeva, oko 12 minuta.
Kada je proces pecenja dovrsen jednostavno treba nagnuti kalup i kora ce sama skliznuti na radni stol. Nakon sto su tako pripremljene 3 kore, pripremi se krema za koju su potrebni:
4 jaja
1/2 l mlijeka
270 g secera
9 zlica brasna
1 limun (sok)
2 vrecice vanilije
Istuku se zumanjci od jaja sa 150 g secera i to se kuha na laganoj vatri dodajuci brasno i pola mlijeka. Ostatak mlijeka se uskuha i u to se doda krema, nastavljajuci sve kuhati dok ne postane gusta. Ostavi se par minuta da se rashladi i za to vrijeme se utuku bjelanjci sa 120 g secera, sto se doda u kremu zajedno sa sokom od limuna i vanilijom. Krema se namaze na kore, a gornja strana kolaca se pospe sa sitnim secerom. Okus je bogat i intenzivan zahvaljujci prije svega cimetu i medu. Pita bez problema moze stajati par dana.
Dok zavrsavam clanak pocela sam osjecati glad. Idem u kuhinju da spremim nesto za veceru. Nadajmo se da ce mi doci inspiracija i da cu vam slijedeci puta moci pokazati rezultat. Mozda neko predjelo ili glavno jelo. Ako nastavim sa slasticama svi cete mi se previse udebljati, a to danas nije u modi (ali je korisno zimi imati koju kilu vise).
Leave a Reply
Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.