Termin «pita» u arapskim zemljama, kao i u Grckoj i mnogim djelovima Afrike oznacava vrstu okruglog, tankog kruha kao sto je «lepinja». Na Balkanu pite se pripremaju sa tankim vucenim tjestom i mogu biti slatke ili slane, ovisno o kakvom se nadjevu rad: jabukama, spinatu, siru, krumpiru, mesu. Postoji i drugi tip pite kao sto je ovaj, meni jako drag kolac ciju cu vam recept otkriti. Zadnjih godina spremam pitu od ribizla na zadnji dan u godini i to od smrznutog voca. Na zalost, nisam vise u mogucnosti da odem k mojim roditeljima u periodu kada dozrijeva ribizl, u njihovom dvoristu. Jedan put sam napravila pitu sa ribizlom kupljenim u ducanu, i nikad vise. Rezultat je bio razocaravajuci, ni nalik na okus kojeg sam se sjecala.
Moja mama zna koliko volim pitu od njenog crvenog ribizla i zato ga kad dozrije ubere i zamrzne da ga tako sacuva za mene. Ljubav je glavni sastojak a ostatak je gotovo pa nebitan. Jelo koje mama spremi ima drugi okus i tako ce to zauvijek biti. Ti okusi su oni koje pamtimo i koji bude sjecanja. Poslje ovih rjeci, pitam se: cemu pisati recept za nesto sto je gotovo nemoguce pronaci, crveni ribizl koji raste u majcinom vrtu? Mogla bih uvrstiti drugi, dobar recept sa breskvama iz kompota koji se moze bili gdje kupiti i okus je uvijek gotovo isti. Sutra je drugi dan, a sada treba zavrsiti zapoceto.
Sastojci za tjesto:
250 g brasna
150 g maslaca
100 g secera
prstohvat soli
1/2 vrecice praska za pecivo
2 zlice kiselog vrhnja
Zamjesiti tjesto i staviti ga 15 minuta u zamrzivac. Razvaljati tjesto i staviti ga u namascen i pobrasnjen kalup. Peci oko 15 minuta u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva. Kada lagano porumeni, izvaditi i posuti sa jednom zlicom mrvica od kruha nakon cega se stavi oko 1/2 kilograma ribizla.
Na ribizl se stavi krema pripremljena sa:
5 bjelanjaka
200 g secera
1 zlica brasna
1 vanilin secer
Dobro umutiti bjelanjke sa secerom i vanilij secerom i kada smjesa postane cvrsta dodati brasno. Vratiti u pecnicu kojoj treba sniziti temperaturu na 160 stupnjeva i peci jos 15 minuta.
Pita od ribizla se jede hladna. Nije jako slatka i sigurno je i to jedan od razloga sto mi se beskrajno svidja posto mi se ne svidjaju jako slatki kolaci. Dopada mi se osjecaj u ustima kada se rasprsne kiselkasta kuglica ribizla i u casu kiselkast okus nestane u slatkoj mekanoj kremi koja ga pokriva, dok je podloga cvrsta. Uh! Kako sam dobro opisala kakav je osjecaj jesti ovaj moj specijalni kolac. Znam da je tesko u tome biti tako rjecit kao neki dobri gastrokulinarski kriticari, ali sam pokusala.
Leave a Reply
Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.