Torta je “zenskog roda” i cesto ima zensko ime koje je u ovom slucaju dodjeljeno po imenu osobe za koju je torta bila i napravljena. Andrea je prosle godine ustanovila da je kao i njena mama alergicna na gluten. Nedavno je dosla u posjet kod ujaka i ujne koji su organizirali veceru na koju smo i mi bili pozvani. Ja sam se ponudila da napravim tortu, naravno bez glutena. Sjetila sam se recepta koji mi je jos davno dala jedna prijateljica i koji sam isto tako davno isprobala, a u kojem nema brasna sto znaci da je “gluten free”. Ova torta sigurno nije “nastala” kao “gluten free” recept i sigurno ce obogatiti postojeci izbor torti bez glutena.
Za prvi dio torte je potrebno:
20 dkg mljevenih przenih ljesnjaka
10 zumanjaka
10 zlica secera
10 dkg ribane cokolade za kuhanje
1 prasak za pecivo (provjeriti da li je bez glutena)
Dobro izmiksati zumanjke sa secerom i dodati ostale sastojke.
U kalupu za tortu oblozenom masnim papirom za pecenje, ispeci prvi dio torte koji je baza za drugi dio za koji je potrebno:
10 bjelanjaka
20 zlica secera
1 limun, sok
20 dkg mljevenih oljustenih badema
Bjelanjci se pjenasto izmiksaju sa secerom, a sok od limuna se postepeno dodaje u smjesu u koju se u na kraju umjesaju i bademi. Ovaj dio se pece oko 1 sat na temperaturi od cca 175 C. Prvi dio torte se pece oko pola sata na istoj temperaturi.
Treci dio je krema koju je potrebno pripremiti dan prije;
Prokuha se:
6 dl slatkog vrhnja
10 dkg cokolade za kuhanje i secera po zelji
Drugi dan se izmiksa slatko cokoladno vrhnje i ukrasi ohladjena torta. Za rezultat koji se vidi na slici sam koristila spravu u koju se stavi krema koja kroz nazubljeni otvor pritiskom stvara male, nazubljene tornjice.
Dok sam sva zadovoljna zavrsavala tortu, nazvala me je prijateljica i tako sam u jednoj ruci drzala telefon a u drugoj veliki plasticni poklopac za tortu. Pricala sam na telefon i divila se savrsenom rezultatu… previse savrsenom za moj ukus, pomislila sam i u tom trenutku mi je pao poklopac na tortu i lijepo je zarezao, bas kako treba. Smijala sam se jer mi je torta sad ljepse izgledala. Nisam uslikala tu konacnu varijantu pa ne mozete ocijeniti da li se i vama tako vise svidja.
Leave a Reply
Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.