Punjeni cvjetovi tikvice |
|
A uz to i prženi, su prava poslastica. Čak i za one koji ne vole tikvice ovo je izvrstan način da zavole jedan njihov dio. Forma cvijeta je takva da omogućava da se u njega stave razni nadjevi, a jedan od vrlo jednostavnih i jako ukusnih je mocarela i slani inćuni. Mom suprugu koji ne voli tikvice ni slane inćune ovo se svidjelo. Ni malo neobično jer se ne osjeti nikakav jak okus, a hrskavost izvana u kombinaciji s mekoćom iznutra je vrlo prijatna. Jelo je lagano unatoč prženju i izvanredan je početak svakog obroka, a može biti i samostalni mini obrok. Za 4 osobe potrebno je 20 cvjetova tikvice, 7 fileta slanih inćuna i 250 g mocarele. Najprije pažljivo operite cvjetove pazeći da se ne oštete i ostavite ih da se posuše na kuhinjskoj krpi. Izrežite mocarelu na kockice i inćune na komadiće, jedan filet na tri djela. Što se samog prženja tiče, postoji više načina pripreme tijesta: s kvasom, bez kvasa, s pivom, s mineralnom vodom, s jajem ili bez jaja. Sve sam isprobala i najbolji rezultat postigla s japanskim načinom; zove se tempura. Tijesto: Vrlo je važno da voda bude jako hladna. Stavite u posudu brašno i žumanjak i pomalo miješajući dodajte vodu. Odložite u hladnjak dok pripremite cvjetove za prženje. Oprezno otvorite cvijet i stavite unutra kockice mocarele i komadić inćuna. Zatvorite cvijet na način kako se zamotavaju bomboni; tako nadjev neće iscuriti prilikom prženja. Umočite cvjetove u tijesto i stavljajte u dobro zagrijano ulje; ono od kikirikija je najbolje za prženje. U svakoj turi pržite 5 do 6 cvjetova; ne smiju biti zbijeni u posudi i dodirivati se. Kada dobiju lijepu boju izvadite ih na papir za upijanje suvišne masnoće i poslužite ih dok su još vrući. Oprezno jedite jer vruć sir može biti neugodno iskustvo. Na isti način možete pripremiti razno povrće i ribu: sirove tikvice i mrkve izrezane na štapiće, cijele šampinjone, kozice, a isto tako i lignje na kolutiće. Tako pripremljena jela su čuvena japanska tempura. Itadakimasu! To na japanski znači "dobar tek". Dodatak supruga od kuharice |
|
Najbolji recepti http://najboljirecepti.blogger.ba 01/09/2018 16:34 |