Saher torta |
|
Sastojci za kalup od 24 cm
Tijesto:
Najprije pripremite kalup za tortu, namažite ga i stavite na dno masni papir za pečenje. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Otopite na pari čokoladu. Otopite maslac ili ga možete koristi i direktno ako je bio na sobnoj temperaturi. Pomješajte ga sa otopljenom čokoladom. Ostavite da se smlači i dodajte jedno po jedno žumanjce. Izradite bjelanjke i kad se počne stvarati snijeg, dodavajte postepeno šećer u prahu s vanilijom. Nastavite dok ne postane čvrst snijeg. Lagano umiješajte u prethodno pripremljenu smjesu od čokolade bjelanjke i prosijano brašno. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Izlijte smjesu u kalup za tortu i stavite u zagrijanu pećnicu na 180 C (tradizionalni način) i pecite oko 45 minuta, odnosno dok nije pečena. Probajte sa čačkalicom, ubodite centar torte i ako je suha znači da je pečena. Čim je izvadite, ostavite je da se prohladi 5 minuta u kalupu, a nakon toga je izvadite iz kalupa i ostavite da se do kraja ohladi na rešetci od pećnice. Ohlađenu tortu prerežite na pola: namažite 200 g marmelade i pokrijte sa drugom polovicom. Cjelu površinu torte premažite sa mermeladom. Ako je marmelada jako gusta, zagrijte je do vrenja i dodajte malo vode. Procjedite je i zatim premažite sa svih strana. Ostavite na rešetci da se suši, barem pola sata.
Glazura i punjenje:
Otopite šećer u vodi i stavite ga na vatru da prokuha 2-3 minute pazeći da temperatura ne pređe 106 stupnjeva. Kad se smjesa počne lagano razvlačiti, znači da je gotova i da se može pomješati sa čokoladom isječenom na male komadiće ili otopljenom. Dobro sve izmješajte i odmah izlijte na tortu koja se nalazi na rešetci. Uz pomoć zagrijanog noža razvucite glazuru. Nemojte previše koristiti nož jer će se glazura sama rasporediti po površini a višak će se ocjediti u pleh koji ste stavili ispod rešetke. Ostavite da se stvrdne glazura i odmori torta, najmanje dva sata. Glazura neće biti sjajna, bit će matirana i hrskava. Prilikom rezanja na nožu neće ostati trag čokolade. Sve te pojedinosti sam naučila jer sam prvi put napravila grešku. To je bio i razlog što na mojoj torti ne piše Sacher, nije bila savršena. Ukrasila sam je sa šlagom koji odlično paše uz ovu tortu i inače se servira se uz nju. Slijedeći put će biti savršena i svakako ću dodati slike. Skoro sam zaboravila recept za "potpis"! Otopite tamnu čokoladu, stavite je u tuljak od masnog papira i napišite "Sacher". Guten Appetit! |
|
Najbolji recepti http://najboljirecepti.blogger.ba 13/09/2015 20:48 |