Najbolji recepti

Ovaj sajt je dokaz da ljubav ide kroz stomak

01.09.2018.

Punjeni cvjetovi tikvice

A uz to i prženi, su prava poslastica. Čak i za one koji ne vole tikvice ovo je izvrstan način da zavole jedan njihov dio. Forma cvijeta je takva da omogućava da se u njega stave razni nadjevi, a jedan od vrlo jednostavnih i jako ukusnih je mocarela i slani inćuni. Mom suprugu koji ne voli tikvice ni slane inćune ovo se svidjelo. Ni malo neobično jer se ne osjeti nikakav jak okus, a hrskavost  izvana u kombinaciji s mekoćom iznutra je vrlo prijatna. Jelo je lagano unatoč prženju i izvanredan je početak svakog obroka, a može biti i samostalni mini obrok.

Za 4 osobe potrebno je 20 cvjetova tikvice, 7 fileta slanih inćuna  i 250 g mocarele.

Najprije pažljivo operite cvjetove pazeći da se ne oštete i ostavite ih da se posuše na kuhinjskoj krpi. Izrežite mocarelu na kockice i inćune na komadiće, jedan filet na tri djela.

Što se samog prženja tiče, postoji više načina pripreme tijesta: s kvasom, bez kvasa, s pivom, s mineralnom vodom, s jajem ili bez jaja. Sve sam isprobala i najbolji rezultat postigla s japanskim načinom; zove se tempura.

Tijesto:
- 200 ml hladne mineralne vode
- 100 g    brašna, rižinog ili 00
- 1 žumanjak

Vrlo je važno da voda bude jako hladna. Stavite u posudu brašno i žumanjak i pomalo miješajući dodajte vodu. Odložite u hladnjak dok pripremite cvjetove za prženje.

Oprezno otvorite cvijet i stavite unutra kockice mocarele i komadić inćuna. Zatvorite cvijet na način kako se zamotavaju bomboni; tako nadjev neće iscuriti prilikom prženja. Umočite cvjetove u tijesto i stavljajte u dobro zagrijano ulje; ono od kikirikija je najbolje za prženje. U svakoj turi pržite 5 do 6 cvjetova; ne smiju biti zbijeni u posudi i dodirivati se. Kada dobiju lijepu boju izvadite ih na papir za upijanje suvišne masnoće i poslužite ih dok su još vrući. Oprezno jedite jer vruć sir može biti neugodno iskustvo.

Na isti način možete pripremiti razno povrće i ribu: sirove tikvice i mrkve izrezane na štapiće, cijele šampinjone, kozice, a isto tako i lignje na kolutiće. Tako pripremljena jela su čuvena japanska tempura. Itadakimasu! To na japanski znači "dobar tek".

Dodatak supruga od kuharice
- Draga, recept je u redu ali je prekratak. Ima manje od 400 riječi a to se jednom gospodinu neće jako svidjeti.
- Najdraži, jesu li ti bili dobri punjeni cvjetovi?
- Da dobri, odlični!
- I još bi htio barem 700 riječi? Ne čini ti se da ponekada imaš pretjerane zahtjeve? Ja sam se jutros digla u 9 i pol, popila kavu i otišla na streljalište da odapnem koju strijelu. Zatim sam na povratku svratila u dućan da kupim što mi treba. Cvjetova i brašna od riže nije bilo pa sam morala otići u drugu prodavaonicu. Tamo su imali rižino brašno, ali cvjetovima ni traga. Prodavačica mi je objasnila da su malo van sezone i da ih nije uvijek lako naći. Na sreću preporučila mi je mjesto gdje sam ih na kraju uspjela kupiti. Zatim sam se vratila doma i počela sa spremanjem. Ovako opisano sve izgleda vrlo brzo, ali je posao dosta pipkav. Treba ih puniti vrlo pažljivo da se ne raspadnu. I tako smo na kraju ručali u 2 i pol. Onda pranje suđa i pola sata zasluženog odmora. Pitao si me da ti napišem recept, ali sam ti rekla da nemam inspiracije. Ti si inzistirao da sklepam bilo što i ovo ti je rezultat. Ako ti nedostaje teksta, tipkovnicu u ruke pa dodaj.
- Ali ja o ovom jelu ne znam ništa. Što bih mogao dodati?
- Evo, imam ideju! Možeš prenijeti ovu našu diskusiju. Po meni smo si rekli 300 riječi i s tim bi dostigao tvoj željeni cilj.
- Ideja nije loša. Postupit ću po tvom savjetu.
- Da mi se zahvališ za recept i za ideju oko proširenja teksta, mogao bi večeras poslije večere ti oprati suđe.
- Ali ljubavi, ma imamo stroj za suđe.
- Jeste ali i njega treba napuniti. Kako ti ne želiš naučiti kako se to radi, možeš oprati na tradicionalni način, kako ti tvrdiš da je najbolje.
- U redu, ti si pobijedila. Mogu li onda večeras gledati utakmicu?
- Hm, daj da malo razmislim... Može ako ćemo poslije utakmice pogledati jednu epizodu serije koju pratimo.
- Dogovoreno (pusa)!

Punjeni cvjetovi tikvice servirane Punjeni cvjetovi tikvice u pripremi

Praznina

Postani recepti
Torta Andrea
Pita od crvenog ribizla
Pita od meda
Elvisov tost
Plum cake s bijelom cokoladom
Cokoladna poslastica
Pasta sa maslinovim uljem
Saher torta
Mafé i kus-kus
Peciva od krumpira i aromatičnih trava
Pita od krumpira
Mirisni keksi
Punjeni cvjetovi tikvice
Moje prve lazanje

Omiljeni

Kockarnice online
Najbolje forex platforme
Najbolji casino bonusi


MOJI FAVORITI
Ehli Bejt (as)
više...

BROJAČ POSJETA
14793

Powered by Blogger.ba