Najbolji recepti

Ovaj sajt je dokaz da ljubav ide kroz stomak

12.03.2016.

Mafé i kus-kus

Mafé je afričko jelo za koje sam prvi put čula u jednoj televizijskoj emisiji. Prošlo je puno godina od tada i nisam nikad probala kako to oni spremaju. Bila sam u mnogim afričkim zemljama, ali nisam to nigdje jela. Prilikom jednog boravka u Parizu sam se nadala da ću napokon probati autentičan mafe. Našla sam adresu jednog restorana u kojem je to specijalitet. Nakon dugog i uzaludnog traženja u nekom zabačenom djelu grada, ispostavilo se da ga više nema. Na njegovom mjestu je bio japanski restoran. Ništa čudno, najtraženiji su već dugo godina u cijeloj Europi i kao ljubitelj njihove kuhinje, mogu reći da nije u pitanju samo trend.

Meni i mojim ukućanima se jako sviđa ovaj recept i ne preostaje mi ništa drugo nego da ga nastavim spremati na ovaj način. Vjerujem da ima sličan ukus «orginalu» iako kao i kod mnogih drugih recepata svako ima neku svoju varijantu. Kad su u pitanju začini stvari se dodatno kompliciraju. Čula sam da i za mafé postoji mješavina začina. Svakako ću je potražiti kad se vratim u Afriku, a do tada evo moja isprobana i vrlo cjenjena varijanta. Sigurna sam da će te nakon čitanja recepta reći da je to gulaš. Otprilike i jeste samo sa malo različitom aromom.

Sastojci:
- 1/2 kg mesa izrezanog na kockice, janjetina ili junetina
- 2 osrednje glavice kapule
- 1 žličica koncentrata rajčice
- 2 žlice umaka od rajčice
- 2 žlice ulja od kikirikja
- 3 žlice maslaca od kikirikija

Ispržite meso na dobro zagrijanom ulju i prelijte sa koncentratom i umakom rajčice koji ste razmutili u malo vode. Nakon otprilike 10 minuta dodajte narezanu kapulu. Posolite i popaprite i dinstajte na umjerenoj vatri pazeći da ne zagori. Podljevajte sa vrućom vodom i kad meso omekša dolijte 3 čaše vode. Čim zakuha, umješajte i dobro razmutite da ne ostanu grudice, maslac od kikirikija. Možete dodati i kocku za juhu vodeći računa o slanosti umaka. Nastavite kuhanje na laganoj vatri, povremeno mješajući, najmanje još 15 minuta. U međuvremenu pripremite povrće koje se služi uz mafe. Izbor povrća ovisi o sezoni i vašem osobnom ukusu. Ja obično koristim: mrkvu, kapulu, krumpir, mahune, paprika, tikvice i patliđan. Sve se isječe na male kockice i kratko isprži na ulju od kikirikija. Podlije se sa malo vode u kojoj se razmuti vrećica šafrana. Povrće mora ostati "živo", nikako se ne smije raskuhati.

Kus-kus koji se nađe u prodaji je već skuhan i na kutiji je napisana procedura spremanja. Vrlo bitna stvar je količina vode koja mora biti ista kako i količina kus-kusa. Znači na 1 šalicu kus-kusa 1 ide šalica vode. Voda se zakuha, skine sa vatre i uspe kus-kus. Poklopi se i ostavi 5 minuta nakon čega se sa vilicom razrna smjesa uz dodatak malo maslaca.

Serviraju se u tri zasebne posude i na tanjur vadi od svega po malo. Kombinacije je izvanredna, ali ako vam se slučajno ne sviđa kus-kus, možete ga zamjeniti sa kuhanom rižom. Poznato je da kod jela više osjetila sudjeluje u cjelokupnom doživljaju. Kako kažu japanci, najprije se jede očima. Vizualni dojam je vrlo bitan. Mislim da slika to dobro prikazuje. Ne znam kako se kaže u slast na swahiliju, ali znam najpoznatiji afrički izraz: akuna matata! Nema problema!

 


Praznina

Postani recepti
Torta Andrea
Pita od crvenog ribizla
Pita od meda
Elvisov tost
Plum cake s bijelom cokoladom
Cokoladna poslastica
Pasta sa maslinovim uljem
Saher torta
Mafé i kus-kus
Peciva od krumpira i aromatičnih trava
Pita od krumpira
Mirisni keksi
Punjeni cvjetovi tikvice

Omiljeni

Kockarnice online
Najbolje forex platforme
Najbolji casino bonusi


MOJI FAVORITI
Ehli Bejt (as)
više...

BROJAČ POSJETA
12575

Powered by Blogger.ba