Najbolji recepti

Ovaj sajt je dokaz da ljubav ide kroz stomak

14.12.2013.

Pita od meda

Prije par dana je pao snijeg a jos nismo stupili u zimu. Sjedila sam u toplom dnevnom boravku i citala pripovijetke Ive Andrica. Pogled mi je svako toliko prelazio s knjige na pejzaz koji se pocinjao bijeliti, kao iz neke bajke. U meni se probudila zelja za necim slatkim, sto ce popratiti ovaj zimski dan i ugodjaj koji se stvorio. Za necim tradicijonalnim, sto budi sjecanja. U nozdrvama sam osjetila miris meda i cimeta. Evo rjesenja: pita od meda, slatkis koji je radila baka od mog supruga a ciji sam recept dobila od njegove mame, moje svekrve. Sacuvati obicaje, pogotovo one kulinarske je vazno i drzi zajedno obitelj i ljude, vise od bilo cega drugog.

Knjga je u trenutku odlozena na stol, papuce su na nogama i pravac kuhinja. Otvaranje kredence i frizidera. Svi sastojci su na broju:


600 g brasna
200 g secera
100 g masti (ili maslaca)
2 jaja
2 zlice meda
2 zlicice sode bikarbone
1 zlicica cimeta
5 zlica hladne vode

Jednostavni i jeftini sastojci, kako se prilici danasnjim vremenima. I sam postupak izrade je izuzetno jednostavan. Sve sastojke treba umjesiti i tijesto podijeliti na 3 dijela. Razvuci tijesto na velicinu kalupa pecnice (otprilike 28 x 38 cm) i peci ga na okrenutoj tepsiji (tako se lakse vadi) u pecnici zagrijanoj na 175 stupnjeva, oko 12 minuta.

Kada je proces pecenja dovrsen jednostavno treba nagnuti kalup i kora ce sama skliznuti na radni stol. Nakon sto su tako pripremljene 3 kore, pripremi se krema za koju su potrebni:

4 jaja
1/2 l mlijeka
270 g secera
9 zlica brasna
1 limun (sok)
2 vrecice vanilije

Istuku se zumanjci od jaja sa 150 g secera i to se kuha na laganoj vatri dodajuci brasno i pola mlijeka. Ostatak mlijeka se uskuha i u to se doda krema, nastavljajuci sve kuhati dok ne postane gusta. Ostavi se par minuta da se rashladi i za to vrijeme se utuku bjelanjci sa 120 g secera, sto se doda u kremu zajedno sa sokom od limuna i vanilijom. Krema se namaze na kore, a gornja strana kolaca se pospe sa sitnim secerom. Okus je bogat i intenzivan zahvaljujci prije svega cimetu i medu. Pita bez problema moze stajati par dana.

Dok zavrsavam clanak pocela sam osjecati glad. Idem u kuhinju da spremim nesto za veceru. Nadajmo se da ce mi doci inspiracija i da cu vam slijedeci puta moci pokazati rezultat. Mozda neko predjelo ili glavno jelo. Ako nastavim sa slasticama svi cete mi se previse udebljati, a to danas nije u modi (ali je korisno zimi imati koju kilu vise).

Pocetak pripreme tjesta Razvaljavanje tjesta Prerezati na 3 dijela Prva kora je pecena Stavljanje kreme

Praznina

Postani recepti
Torta Andrea
Pita od crvenog ribizla
Pita od meda
Elvisov tost
Plum cake s bijelom cokoladom
Cokoladna poslastica
Pasta sa maslinovim uljem
Saher torta
Mafé i kus-kus
Peciva od krumpira i aromatičnih trava
Pita od krumpira
Mirisni keksi
Punjeni cvjetovi tikvice

Omiljeni

Kockarnice online
Najbolje forex platforme
Najbolji casino bonusi


MOJI FAVORITI
Ehli Bejt (as)
više...

BROJAČ POSJETA
12575

Powered by Blogger.ba