Najbolji recepti

Ovaj sajt je dokaz da ljubav ide kroz stomak

02.10.2013.

Pita od crvenog ribizla

Termin «pita» u arapskim zemljama, kao i u Grckoj i mnogim djelovima Afrike oznacava vrstu okruglog, tankog kruha kao sto je «lepinja». Na Balkanu  pite se pripremaju sa tankim vucenim tjestom i mogu biti slatke ili slane, ovisno o kakvom se nadjevu rad: jabukama, spinatu, siru, krumpiru, mesu. Postoji i drugi tip pite kao sto je ovaj, meni jako drag kolac ciju cu vam recept otkriti. Zadnjih godina spremam pitu od ribizla na zadnji dan u godini i to od smrznutog voca. Na zalost, nisam vise u mogucnosti da odem k mojim roditeljima u periodu kada dozrijeva ribizl, u njihovom dvoristu. Jedan put sam napravila pitu sa ribizlom kupljenim u ducanu, i nikad vise. Rezultat je bio razocaravajuci, ni nalik na okus kojeg sam se sjecala.

Moja mama zna koliko volim pitu od njenog crvenog ribizla i zato ga kad dozrije ubere i zamrzne da ga tako sacuva za mene. Ljubav je glavni sastojak a ostatak je gotovo pa nebitan.  Jelo koje mama spremi ima drugi okus i tako ce to zauvijek biti. Ti okusi su oni koje pamtimo i koji bude sjecanja. Poslje ovih rjeci, pitam se: cemu pisati recept za nesto sto je gotovo nemoguce pronaci, crveni ribizl koji raste u majcinom vrtu? Mogla bih uvrstiti drugi, dobar recept sa breskvama iz kompota koji se moze bili gdje kupiti i okus je uvijek gotovo isti. Sutra je drugi dan, a sada treba zavrsiti zapoceto.
                                     
Sastojci za tjesto: 
250 g brasna
150 g maslaca
100 g secera
prstohvat soli
1/2 vrecice praska za pecivo
2 zlice kiselog vrhnja

Zamjesiti tjesto i staviti ga 15 minuta u zamrzivac. Razvaljati tjesto i staviti ga u namascen i pobrasnjen kalup. Peci oko 15 minuta u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva. Kada lagano porumeni, izvaditi i posuti sa jednom zlicom mrvica od kruha nakon cega se stavi  oko 1/2 kilograma ribizla.

Na ribizl se stavi krema pripremljena sa:
5 bjelanjaka
200 g secera
1 zlica brasna
1 vanilin secer

Dobro umutiti bjelanjke sa secerom i vanilij secerom i kada smjesa postane cvrsta dodati brasno. Vratiti u pecnicu kojoj treba sniziti temperaturu na 160 stupnjeva i peci jos 15 minuta.

Pita od ribizla se jede hladna. Nije jako slatka i sigurno je i to jedan od razloga sto mi se beskrajno svidja posto mi se ne svidjaju jako slatki kolaci. Dopada mi se osjecaj u ustima  kada se rasprsne kiselkasta kuglica ribizla i u casu kiselkast okus nestane u slatkoj mekanoj kremi koja ga pokriva, dok je podloga cvrsta. Uh! Kako sam dobro opisala kakav je osjecaj jesti ovaj moj specijalni kolac. Znam da je tesko u tome biti tako rjecit kao neki dobri gastrokulinarski  kriticari, ali sam pokusala.

 

Tijesto za pitu od ribizla Krema za pitu od ribizla Pita od ribizla servirana na tanjuru

Praznina

Postani recepti
Torta Andrea
Pita od crvenog ribizla
Pita od meda
Elvisov tost
Plum cake s bijelom cokoladom
Cokoladna poslastica
Pasta sa maslinovim uljem
Saher torta
Mafé i kus-kus
Peciva od krumpira i aromatičnih trava
Pita od krumpira
Mirisni keksi

Omiljeni

Kockarnice online
Najbolje forex platforme
Najbolji casino bonusi


MOJI FAVORITI
Ehli Bejt (as)
više...

BROJAČ POSJETA
10140

Powered by Blogger.ba