Najbolji recepti

Ovaj sajt je dokaz da ljubav ide kroz stomak

20.08.2013.

Torta Andrea

Torta je “zenskog roda” i cesto ima zensko ime koje je u ovom slucaju dodjeljeno po imenu osobe za koju je torta bila i napravljena. Andrea je prosle godine ustanovila da je kao i njena mama alergicna na gluten. Nedavno je dosla u posjet kod ujaka i ujne koji su organizirali veceru na koju smo i mi bili pozvani. Ja sam se ponudila da napravim tortu, naravno bez glutena. Sjetila sam se recepta koji mi je jos davno dala jedna prijateljica i koji sam isto tako davno isprobala, a u kojem nema brasna sto znaci da je “gluten free”. Ova torta sigurno nije “nastala” kao “gluten free” recept i sigurno ce obogatiti postojeci izbor torti bez glutena.


Za prvi dio torte je potrebno:
20 dkg mljevenih przenih ljesnjaka
10 zumanjaka
10 zlica secera
10 dkg ribane cokolade za kuhanje
1 prasak za pecivo (provjeriti da li je bez glutena)

Dobro izmiksati zumanjke sa secerom i dodati ostale sastojke.

U kalupu za tortu oblozenom masnim papirom za pecenje, ispeci prvi dio torte koji je baza za drugi dio za koji je potrebno:            

10 bjelanjaka
20 zlica secera
1 limun, sok
20 dkg mljevenih oljustenih badema

Bjelanjci se pjenasto izmiksaju sa secerom, a sok od limuna se postepeno dodaje u smjesu u koju se u na kraju umjesaju i bademi. Ovaj dio se pece oko 1 sat na temperaturi od cca 175 C. Prvi dio torte se pece oko pola sata na istoj temperaturi.

Treci dio je krema koju je potrebno pripremiti dan prije;

Prokuha se:
6 dl slatkog vrhnja
10 dkg cokolade za kuhanje i secera po zelji

Drugi dan se izmiksa slatko cokoladno vrhnje i ukrasi ohladjena torta. Za rezultat koji se vidi na slici sam koristila spravu u koju se stavi krema  koja kroz nazubljeni otvor pritiskom stvara male, nazubljene tornjice.

Dok sam sva zadovoljna zavrsavala tortu, nazvala me je prijateljica i tako sam u jednoj ruci drzala telefon a u drugoj veliki plasticni poklopac za tortu. Pricala sam na telefon i divila se savrsenom rezultatu... previse savrsenom za moj ukus, pomislila sam i u tom trenutku mi je pao poklopac na tortu i lijepo je zarezao, bas kako treba. Smijala sam se jer mi je  torta sad ljepse izgledala. Nisam uslikala tu konacnu varijantu pa ne mozete ocijeniti da li se i vama tako vise svidja.

Sastojci za tortu Nanosenje kreme Torta Andrea na pladnju

Praznina

Postani recepti
Torta Andrea
Pita od crvenog ribizla
Pita od meda
Elvisov tost
Plum cake s bijelom cokoladom
Cokoladna poslastica
Pasta sa maslinovim uljem
Saher torta
Mafé i kus-kus
Peciva od krumpira i aromatičnih trava
Pita od krumpira
Mirisni keksi
Punjeni cvjetovi tikvice

Omiljeni

Kockarnice online
Najbolje forex platforme
Najbolji casino bonusi


MOJI FAVORITI
Ehli Bejt (as)
više...

BROJAČ POSJETA
12575

Powered by Blogger.ba